De wereld in beeld
In de Vier Winden heeft een beslissende invloed gehad op de evolutie van de landschapskunst. De wijdse panorama’s in Bruegels Grote Landschappen, het Groot Alpenlandschap, de Zeeslag in de Straat van Messina en de Hazenjacht zijn geïnspireerd door de indrukken die hij op zijn reis naar Italië opdeed. Bruegel verliet resoluut de fantasierijke coulisse-achtige opbouw van zijn voorgangers. Zijn landschappen ogen natuurlijk.Toch zijn ze in het atelier gecomponeerd aan de hand van ter plaatse gemaakte tekeningen. Het werk van Bruegel betekent een mijlpaal in de geschiedenis van de landschapskunst. Nooit eerder werden landschappen van dit artistiek niveau op groot formaat in prent uitgegeven.
De vaak rijkelijk met gebouwen en figuren gestoffeerde landschappen van Hans Bol (1534 - 1593) zijn intiemer en galanter dan Bruegels panoramische vergezichten.
De inspiratiebron is veelal het Brabantse landschap met zijn dorpen, lusthoven, jachtgronden, lanen en velden. De zogenaamde Kleine landschappen – waarvan het auteurschap tot vandaag een raadsel blijft – zijn uitzonderlijk realistische weergaven van de landelijke omgeving van Antwerpen. Deze afbeeldingen van dorpen, gehuchten en boerenhoven waren hun tijd ver vooruit. Ze wijzen vooruit naar de Hollandse Gouden Eeuw toen ze volop hun invloed uitoefenden.